camera in water IMG 0024* PLONS * … Dat was een geluid wat ik nooit hoopte te horen en ook nooit meer hoop te horen. Maar toen ik me omdraaide bleek het toch echt zo te zijn, mijn camera lag in het water van het meertje bij Coire Mhic Fhearchair op de derde dag van mijn Schotland trip.

Voorover gevallen in het water met statief en al. Snel trok ik de camera uit het water, batterij er uit, geheugenkaart er uit, lens los, cameradop erop en zo veel mogelijk water van de camera vegen met alles wat droog was. Het begin van vier spannende dagen… met gelukkig een happy end.

Camera’s zitten boordevol elektronica en vormen daarom geen goede combinatie met water. Toch is dat juist waar we als fotograaf onze camera’s naartoe brengen, water heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht zeker als het wordt gecombineerd met reflecties door een windstille ochtend of een spectaculaire kust. Het kan dus iedereen overkomen wat mij die dag overkwam.

Toen de camera viel had ik me net omgedraaid om een filter te pakken. Ik vermoed dat een plotselinge windvlaag gecombineerd met de gladde stenen en niet-optimale plaatsing van mijn statief er toe hebben geleid dat mijn dure camera in het meer is gaan zwemmen.

Uiteindelijk heeft de camera niet meer dan 3 a 4 seconden in het heldere bergmeer doorgebracht. De relatief goede waterafdichting van camera en lens, dat het zo kort was en het feit dat het om zoet water ging heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de camera nog steeds leeft.

Snel handelen

Als je camera in het water valt is het zaak zo snel mogelijk de batterij er uit te halen. Water en elektriciteit kunnen leiden tot kortsluiting en grotere problemen. Toen ik de camera had opgevist was er niets te zien op de display en leek te camera uit te zijn geweest, maar het zou ook kunnen dat hij uit is gegaan door het water.

Schakel onder geen beding de camera weer in, hoe groot de verleiding ook is om te controleren of hij het nog doet. Juist die stroomstoot kan er voor zorgen dat er een probleem ontstaat. Het is beter om de camera op te laten drogen en geduld uit te oefenen.

Ik heb wel eens gelezen, ik kan de link helaas niet meer vinden, dat wordt aangeraden een dag te wachten voor elke seconde dat de camera in het water lag.

Ook de geheugenkaart moet je er meteen uit halen. De kaartjes kunnen veel hebben, maar het gaat in dit geval om het beperken van schade, hoe sneller de kaart weer droog is hoe beter. De foto’s die je ziet in dit artikel zijn die dag gemaakt en geplaatst op een 16GB Sandisk kaart. Ook alle andere foto’s sinds die dag zijn er mee gemaakt, dat is dus goed gegaan.

Haal vervolgens alle elementen van je camera af, lens, filters, afstandsbediening, etc. zodat je de camera zo snel mogelijk kunt drogen met elke droge doek die je hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de lens waarin ook elektronica is te vinden. In mijn geval heeft een filter de val in het water gebroken, de adapterring is doormidden en het filter gedeeltelijk gebroken, maar de lens had weinig optische schade.

Bij eerste bestudering is er een klein beetje water bij het batterij compartiment gekomen, een klein beetje bij de aansluiting van de afstandsbediening en een paar druppeltjes in het schermpje bovenop de camera. Deze laatste bleken uiteindelijk een goede indicatie te bieden voor wanneer de camera weer werkzaam zou kunnen zijn.

Aangezien ik nog 7km (3u lopen naar beneden) van de auto vandaan was besloot ik al mijn apparatuur op te bergen en de lange tocht terug aan te vangen. De wandeling deed me de ellende een beetje vergeten, er was toch weinig dat ik er aan kon doen. Eenmaal aangekomen in het huisje heb ik alles uit mijn cameratas gehaald en op de bank bij een kachel gelegd om te drogen gewikkeld in een handdoek.

Rijst

Een goed middel voor het drogen van camera en lens is ongekookte rijst. Dit kan het droogproces aanzienlijk versnellen en eventuele schimmelvorming voorkomen. Het maakt niet uit wat voor soort rijst, doe het in een plastic zakje waar je camera ook in past en zorg er voor dat de camera omhuld is door rijst. Dit werkt beter met compactcamera’s en telefoons dan met een grote spiegelreflexcamera.

Rijst had ik helaas niet beschikbaar op 70 minuten van de dichtstbijzijnde supermarkt, maar handdoeken en de kachel (niet er op of te dicht bij) deden ook hun werk. Na 3 dagen waren de druppels in het schermpje bovenop de camera verdwenen. Ik deed de batterij in de camera en probeerde hem te starten. De sensorcleaning werd gestart en was zichtbaar op het LCD scherm, maar het menu kwam niet naar voren. Ook werkten de knoppen niet.

De volgende dag had ik echter meer geluk, de camera vroeg me de datum opnieuw in te voeren en alle instellingen die ik eerder had gemaakt waren bewaard gebleven. De camera werkte verder ook weer als vanouds, autofocus prima, Liveview klapte op en neer zoals gewenst, instellingen kon ik wijzigen, alle knopjes werkten weer.

Backup

Aangezien dit op dag drie gebeurde van een trip van negen dagen ging ik de dag nadat het was gebeurd op zoek naar een alternatief, het zou zonde zijn om helemaal niet meer te kunnen fotograferen terwijl de camera opdroogde, de mooiste foto’s heb ik gemaakt in de dagen direct na het incident. Gelukkig was er op 2u rijden, in de buurt van Inverness, een camerawinkel met veel tweedehands camera’s, waaronder vijf 5DmkII’s.

Ik besloot de rit te wagen, het regende toch de hele dag, en zo kwam ik in het bezit van een mooie tweedehands camera. Mijn gedachte was dat ik in ieder geval foto’s door kon blijven maken en als de ‘oude’ camera het weer zou gaan doen, dan had ik gelijk een tweede body als backup. Die wilde ik toch al hebben, hoewel een tweede 5DmkII eigenlijk wel iets te veel van het goede is.

Mijn 24-105mm lens heb ik deze dagen ook niet gebruikt, gelukkig had ik met de Canon 17-40 en 70-200 een redelijke dekking. Af en toe miste ik het bereik tussen 40 en 70mm wel, maar vaak kon dit ook worden opgelost door een paar stappen te zetten. Het leidde er ook toe dat ik de 17-40 weer eens meer gebruikte en ging waarderen.

Statief

Wat heb ik hiervan geleerd. De dagen erna liet ik het statief natuurlijk niet meer uit mijn zicht. Maar ik ging ook niet voorzichtiger fotograferen in de buurt van water, je moet toch doen wat nodig is voor mooie foto’s. Wel besteedde ik extra aandacht aan de plaatsing van de poten van het statief.

Als de poten ongelijk moeten staan, zorg er dan voor dat er twee poten vooraan staan waar het gewicht op rust. Zo heeft de wind minder kans de camera een zwieper te geven en te laten draaien om de as van één statiefpoot. Hetzelfde geldt voor als je de camera voorover laat hellen, zeker met wat zwaardere lenzen.

Als je een foto neemt met de camera op een statief is het vaak niet aan te raden de hand op de camera te laten rusten, dit kan extra trillingen geven. Maar dit betekent niet dat je heel ver van je camera hoeft te staan. Ik zorg er voor dat ik de camerariem in een hand houd zodat ik eventuele verschuivingen kan opvangen (dit helpt ook bij het voorkomen dat de riem in de wind tegen het statief gaat tikken).

Verzekering

Doordat de camera het weer doet en de schade aan de camera en lens niet heel groot was heb ik besloten geen aanspraak te maken op de reisverzekering. In veel gevallen zijn camera’s tot een maximumbedrag gedekt (eventueel met een eigen risico).

Wil je dekking voor de volledige waarde, gebruik je de camera zakelijk of wil je dekking buiten je vakantie, dan heb je misschien een aanvullende verzekering nodig. Zo’n kostbaarhedenverzekering is vaak niet enorm duur voor particulieren en wordt vaak gecombineerd met een inboedelverzekering. Hierin staat wel een uitsluiting voor zakelijk gebruik, hiervoor heb je een andere verzekering nodig.

Ik ben er niet trots op, maar ik wilde jullie dit verhaal en de tips toch niet onthouden, misschien dat iemand er in de toekomst iets aan heeft. Uiteindelijk is alles goed gekomen en is de schade beperkt tot een gebroken filter, een doorkliefde adapterring en een gedeukt ego. Een camera onbedoeld in het water hoeft niet direct terminaal te zijn, als je er maar snel bij bent en handelt en geduld kunt bewaren voordat je de camera weer probeert in te schakelen.

Bron; Digitale fotografietips

Terug naar startpagina