KONINKLIJKE MECHELSE FOTOKRING

Betere zwart-wit foto's

In 3 stappen betere zwart-wit foto's met de Kanaalmixer.

Kanaalmixer wordt vaak gezien als de beste manier om kleurenfoto’s in zwart-wit foto’s om te zetten, en is dan ook favoriet bij menig professional. De drie RGB-kanalen kun je er voor de perfecte zwart-witfoto naar wens mee mengen. Het is eenvoudiger en intuïtiever in het gebruik dan de meeste andere mogelijkheden van Photoshop.

Stap 1:

Open de kleurenfoto die je naar grijswaarden wilt converteren. Klik onder in het palet Lagen op het symbool Nieuwe opvullings- of aanpassing laag maken (het half witte/half zwarte rondje en kies de optie Kanaalmixer. Kanaalmixer tref je ook aan in het menu Afbeelding aan, onder Aanpassingen. Het voordeel van de aanpassing laag is echter dat je de conversie naar grijswaarden later in het creatieve proces nog kunt bijstellen of zelfs in één keer ongedaan kunt maken.

foto01

 

Stap 2:

Kanaalmixer is standaard ingesteld op het mixen van de RGB-kanalen. Wil je dit gereedschap gebruiken voor het maken van een zwart-wit foto, dan moet je in het selectievakje Monochroom in het dialoogvenster een vinkje zetten. Met de drie schuifregelaars stel je dan per kanaal het percentage in dat voor het samenstellen van de zwart-witfoto moet worden gebruikt.

foto02

 

 

Stap 3:

Er is een oude vuistregel die zegt dat het totaal altijd op 100% moet uitkomen, maar die regel kunnen we laten voor wat hij is. We focussen vooral op hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien en minder op de getallen in de dialoogvensters. Experimenteer er dus lekker op los totdat je de perfecte zwart-witfoto hebt. Ik verlaag meestal het aandeel van rood, zodat ik wat meer ruimte voor groen en blauw heb. Klik je op OK, dan worden de instellingen van Kanaalmixer op de foto toegepast en is een zwart-witfoto het resultaat.

foto03

Tip:

Wil je de instellingen later wijzigen, dubbelklik dan eenvoudig op de miniatuur voor de aanpassing laag Kanaalmixer en het palet Lagen. Het dialoogvenster Kanaalmixer verschijnt opnieuw met de instellingen die je eerder hebt opgegeven.

foto04

Bron; fotoclub.nu

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Copyright

© 2017-2022 kmf-foto.be

Alle beelden en informatie op deze site is eigendom van KMF of zijn leden. Gebruik zonder schriftelijke toesteming is niet toegelaten.

Bij gebruik van beelden zonder toestemming zal 200 euro + administratiekosten aangerekend worden.

All Rights Reserved.

Contact

Interesse in de KMF?

Stuur een mail naar

Bijeenkomsten op maandag meer info in de agenda

 

Leden